Git Nedir? Git Kullanımı – Git Komutları
Proje geliştirenlerin genel olarak uyguladığı alışkanlıkları vardır. Eğer bir iş üzerinde çalışıyorsanız, projenin gelişim sürecine bağlı olarak, kodlarınızı bir klasörde yedeklersiniz. Bu yedek günlük haftalık veya yaptığınız işin versiyonuna göre değişir. Ancak bir problem vardır. Yedekler çoğaldıkça hem yedekler karışmaya başlar hemde alandan israf etmeye başlarsınız. Kendiniz bu konuda geliştirdiyseniz , belki klasör ismi olarak yedek aldığınız tarih saat vs yazarsınız. Ancak acemi iseniz klasörlerinize eski, yeni, şimdiki, kullandığım, en yeni, en son yeni, en en en yeni, artık son hali, sondan bir önceki gibi isimler veririz ve bu işin içinden çıkılmaz hale getirir.
Peki bunları neden anlatıyorum? İşte bu kargaşaya son vermek için bize yardımcı programlar vardır. Bunlar bizim çalışmalarımızın yedeğini bizim yerimize alarak hem yerden hem zamandan hem kargaşadan tasarruf etmemizi sağlar. Sadece görevleri yedek almakta değildir. Bir çok görevinin yanında en basit anlamıyla yaptığı iş budur. Bu araçlara versiyon kontrol sistemleri yada sürüm kontrol sistemleri denir.
Versiyon Kontrol Nedir?
Versiyon kontrol sistemleri projeniz yada herhangi bir klasörünüz üzerinde yapılan değişiklikleri zamanları, kullanıcı bilgisi, versiyon numarası gibi bilgilerle birlikte tutumanıza yardımcı olur. Hazırladığınız bir projenin yayına çıkacak kısmının beklemesini istiyorsanız ve üzerinde de birşeyler denemek istiyorsanız, çalışan kopyanız belli bir dallanmayla (Branch) ayırarak diğer kopyalar üzerinde rahatça çalışmanızı sağlayan ve eğer isterseniz bu deneme kopyasını var olan çalışır durumdaki kopyayla birleştirmenize olanak veren en önemliside gruplar halinde çalışılan projelerde projenin gelişme sürecinde herkesin yaptığı değişikliği asıl kopyaya rahatça uygulayabilmesi ve diğer çalışanların değişikliklerinden haberdar olmasını sağlayan yapılardır. Kopyalar arasında rahatça geçiş yapıp farklı denemeler ve testler yapmanıza olanak tanır.Hatta projenizi versiyon kontrol sistemleri ile entegre bir IDE ile kullanıyorsanız IDE niz size değişiklik yaptığınız dosyaları ve satırları anında gösterecek ve renklendirecektir. Binlerce satır kod ve sayfa olduğunu düşünürsek bize sağladı faydaları anlayabilirsiniz.
Versiyon Kontrol Sistemlerinin Avantajları
- Dosyalar üzerinde kimin ne zaman değişiklik yaptığını görebilirsiniz.
- Aynı klasörün ismini değiştirmeden farklı versiyonlarını tanımlayabilir ve bunlar arasında rahatça geçiş yapabilirsiniz.
Versiyon Kontrol Sistemlerinden Bazıları
- Git
- Subversion
- Mercurial
- Perforce
- Bazaar
Bunlara da Göz Atmak İsteyebilirsiniz.
<<< Önceki: Codeigniter Dersleri – 22 – Yönetici Girişi ve Yönetici Alanı – Session – 2
Sonraki: Codeigniter Dersleri – 23 – Helper – Library (kütüphane) >>>
[…] Eğer Git versiyon kullanmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Kodmerkezi.net ‘in hazırladığı makalelere bir göz atmanızı tavsiye ederim : Makaleler için tıklayın. […]
Elinize sağlık, çok güzel bir yazı dizisi olmuş.
Yorum Bırakın!
En Son Yazılanlar
Codeigniter Dersleri
Kategoriler
Teknoloji Haberleri
Android Dersleri
Arşiv
Sitemizin QR Kodu
Yeniliklerden İlk Sizin Haberiniz Olsun
KodMerkezi.Net Facebookta
En Çok Okunanlar
En Son Aranan Kelimeler
En Çok Oy Alanlar
Etiket Bulutu
İlginizi Çekecek Siteler