Anasayfa » Git

Git Nedir? Git Kullanımı – Git Komutları

18 Eylül 2011 11.748 kez okundu 2 yorum
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz hiç oy kullanılmadı. İlk oyu siz verin.)
Loading...

Proje geliştirenlerin genel olarak uyguladığı alışkanlıkları vardır. Eğer bir iş üzerinde çalışıyorsanız, projenin gelişim sürecine bağlı olarak, kodlarınızı bir klasörde yedeklersiniz. Bu yedek günlük haftalık veya yaptığınız işin versiyonuna göre değişir. Ancak bir problem vardır. Yedekler çoğaldıkça hem yedekler karışmaya başlar hemde alandan israf etmeye başlarsınız. Kendiniz bu konuda geliştirdiyseniz , belki klasör ismi olarak yedek aldığınız tarih saat vs yazarsınız. Ancak acemi iseniz klasörlerinize eski, yeni, şimdiki, kullandığım, en yeni, en son yeni, en en en yeni, artık son hali, sondan bir önceki gibi isimler veririz ve bu işin içinden çıkılmaz hale getirir.

Peki bunları neden anlatıyorum? İşte bu kargaşaya son vermek için bize yardımcı programlar vardır. Bunlar bizim çalışmalarımızın yedeğini bizim yerimize alarak hem yerden hem zamandan hem kargaşadan tasarruf etmemizi sağlar. Sadece görevleri yedek almakta değildir. Bir çok görevinin yanında en basit anlamıyla yaptığı iş budur. Bu araçlara versiyon kontrol sistemleri yada sürüm kontrol sistemleri denir.

Versiyon Kontrol Nedir?

Versiyon kontrol sistemleri projeniz yada herhangi bir klasörünüz üzerinde yapılan değişiklikleri zamanları, kullanıcı bilgisi, versiyon numarası gibi bilgilerle birlikte tutumanıza yardımcı olur. Hazırladığınız bir projenin yayına çıkacak kısmının beklemesini istiyorsanız ve üzerinde de birşeyler denemek istiyorsanız, çalışan kopyanız belli bir dallanmayla (Branch)  ayırarak diğer kopyalar üzerinde rahatça çalışmanızı sağlayan ve eğer isterseniz bu deneme kopyasını var olan çalışır durumdaki kopyayla birleştirmenize olanak veren en önemliside gruplar halinde çalışılan projelerde projenin gelişme sürecinde herkesin yaptığı değişikliği asıl kopyaya rahatça uygulayabilmesi ve diğer çalışanların değişikliklerinden haberdar olmasını sağlayan yapılardır.  Kopyalar arasında rahatça geçiş yapıp farklı denemeler ve testler yapmanıza olanak tanır.Hatta projenizi  versiyon kontrol sistemleri ile entegre bir IDE ile kullanıyorsanız IDE niz size değişiklik yaptığınız dosyaları ve satırları anında gösterecek ve renklendirecektir. Binlerce satır kod ve sayfa olduğunu düşünürsek bize sağladı faydaları anlayabilirsiniz.

Versiyon Kontrol Sistemlerinin Avantajları

  • Dosyalar üzerinde kimin ne zaman değişiklik yaptığını görebilirsiniz.
  • Aynı klasörün ismini değiştirmeden farklı versiyonlarını tanımlayabilir ve bunlar arasında rahatça geçiş yapabilirsiniz.

Versiyon Kontrol Sistemlerinden Bazıları

  • Git
  • Subversion
  • Mercurial
  • Perforce
  • Bazaar
Biz yazımızda başlıktanda anlaşılacağı üzere “Git” den bahsedeceğiz. Git’in diğer sistemler üzerinde avantajları vardır. Bunları incelemek isterseniz http://whygitisbetterthanx.com/ adresine gidebilirsiniz.
Bu sistemler yazılımcılar tarafından sıklıkla kullanılan araçlardır. Hele ki bir kaç kişiyle birlikte aynı proje üzerinde çalışanların vazgeçilmezidir.
Git’in en büyük farkı ise dağıtık bir yapı kullanıyor olmasıdır. Diğer sistemler merkezi bir yapı kullanır ve bu yapıya sürekli bağlı olmanız gerekir. Oysa git te her kullanıcıda bütün bir kopya mevcuttur ve internet olmayan ortamlarda dahi proje geliştirmeye devam edebilirler.
Git hakkındaki daha fazla bilgiyi ve kullanımını sonraki yazılarımda bulabilirsiniz. İyi günler.

<<< Önceki:

Sonraki: >>>


Facebookta Paylaş

2 yorum »

  • Git Versiyon Kontrol Sistemi | xcoders.net dedi ki:

    […] Eğer Git versiyon kullanmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Kodmerkezi.net ‘in hazırladığı makalelere bir göz atmanızı tavsiye ederim :  Makaleler için tıklayın. […]

  • Önder dedi ki:

    Elinize sağlık, çok güzel bir yazı dizisi olmuş.

Yorum Bırakın!

Yorum yaz, yada kendi sitende trackback (Geri besleme) olarak ekle. Ayrıca RSS ile bu konuya üye olabilirsin. .

Nazik olun. Temiz tutun. Konu dışına çıkmayın. Spam yaratmayın.

Bu tagları kullanabilirsiniz:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bloğumuz gavatarı desteklemektedir. Kendi gavatarınızı edinmek için lütfen Gravatar a üye olun.