Eylül 2011 Tarihli Yazılar
Git »
Bugün sizlere git le alakalı örnekler göstereceğim, bu arada git in temel komutlarını göstereceğim.
Şimdi önce git bash (windows için) uygulamasını başlatıyoruz. Linux kullanıyorsanız (örneğin pardus için pisi içersinde git i bulabilirsiniz.) normal konsoldan da yazabilirsiniz.
Uygulamamızı çalıştırdıktan sonra üzerinde çalıştığımız projenin bulunduğu klasöre gidiyoruz.
bu klasör boş bir klasör olabileceği gibi daha önceden başladığınız bir projenin klasörüde olabilir.Şimdi içinde bulunduğumuz klasörü git deposu haline getirelim.
Şimdi herşey yolunda gittiyse şöyle bir cevap alacaksınız.
Böylece klasörümüzü git deposu haline getirdik. Şimdi ikinci komutumuzu yazalım.
Bu komutlar klasörümüzdeki değişiklikleri izlemeye alıyoruz.Şu anda klasörümüz boş olduğu için herhangi …
Git »
İlk yazımda genel olarak versiyon kontrol sistemlerinden bahsettim. Bugün ise daha çok git üzerinde duracağım. Nedir, ne değildir, yaraları, farkları…
Git merkezi sürüm kontrol sistemlerine alternatif olması amacıyle Linux’un mucidi Linus Torvalds tarafından yazılmıştır. Özellikle açık kaynak kodlu yazılımların tercihi olan git, hafifleştirilmiş yapısı ile kullanıcıların yeni tercihi ve özellikle performans ve hız konusunda diğer versiyon kontrol sistemlerine fark atmış durumdadır. Benzerlerinden kendini ayıran en önemli özelliği merkezi değil dağıtık bir çalışma mantığı olmasıdır. Bu ne demek şimdi?. Merkezi sürüm kontrol sistemlerinde bir noktada bir depo vardır ve siz projenizi geliştirirken bu …
Codeigniter, Php »
Daha önceki derslerimizde helper ve library lerden bahsetmiştik ancak proje içinde kullanıldığı için pek fazla ayrıntıya giremedik. Bu dersimizde bu iki konuyu biraz daha açacağım ve kullanım amaçlarından bahsedeceğim. Mesela bir controller dosyanız içerisinde önemli bir fonksiyonunuz var diyelim. Bu fonksiyon bir filtre olabilir mesela, yada bir kontrol mekanizmasıdır. Siz bu fonksiyonunuzu eğer farklı controller dosyalarınız içinde kullanıyorsanız. Her seferinde o controller dosyanıza bu fonkisyonu copy-paste yapmanız gerekiyor. Bu takdir edersinizki zahmetlidir. Çünkü hem kod fazlalığına neden olur hemde koddaki herhangi bir değişikliğin tüm controller dosyalarına teker teker uygulanması zaman …
Devamını oku...Git »
Proje geliştirenlerin genel olarak uyguladığı alışkanlıkları vardır. Eğer bir iş üzerinde çalışıyorsanız, projenin gelişim sürecine bağlı olarak, kodlarınızı bir klasörde yedeklersiniz. Bu yedek günlük haftalık veya yaptığınız işin versiyonuna göre değişir. Ancak bir problem vardır. Yedekler çoğaldıkça hem yedekler karışmaya başlar hemde alandan israf etmeye başlarsınız. Kendiniz bu konuda geliştirdiyseniz , belki klasör ismi olarak yedek aldığınız tarih saat vs yazarsınız. Ancak acemi iseniz klasörlerinize eski, yeni, şimdiki, kullandığım, en yeni, en son yeni, en en en yeni, artık son hali, sondan bir önceki gibi isimler veririz ve bu işin …
Devamını oku...