Temmuz 2011 Tarihli Yazılar
C++, Symbian »
Kısa süre sonra, şu anda üzerinde çalıştığım Qt ile Symbian mobil programlama alanında dersler yayınlamaya başlayacağım. Bu dersler ile qt program geliştirme ortamını tanıyacağız. Nokia için geliştireceğimiz bu programlar ayrıca desktop program şeklinde de çalışacak. Ayrıca bunlarla beraber qml, qt quick, ve codeigniter dan bildiğimiz MVC yapılarını da inceleyeceğiz.
Rica: Sitemizin Google’da daha üst sıralarda çıkması için lütfen alttaki Google+ veya Begen butonuna tıklayınız , ya da yazılarımızı Facebookta Paylaş butonu ile paylaşabilirsiniz.
Yazılarımızı okuyan okurlarımızın yorumlarını bizimle paylaşmaları, bizi daha çok yazı yazmaya teşvik edecektir. Lütfen yorumlarınızı, görüşlerinizi, eleştirilerinizi bizden esirgemeyin. …
Codeigniter, Php »
Şimdiye kadar yaptığımız projenin kaynak kodlarını buradan indirebilirsiniz. Klasör içindeki sql dosyasını codeigniter adlı bir database import edin. Tablo ismi pizza olacak. database.php dosyasını kendinize göre düzenleyin.
Kodları buradan indirebilirsiniz.
Düzeltme: İndirdiğiniz dosya içerisindeki database i import ettikten sonra, pizza tablosunda bulunan thin_edge bölümünün türünü “int” ten “varchar(10)” çevirirseniz var olan problem ortadan kalkıyor.
Rica: Sitemizin Google’da daha üst sıralarda çıkması için lütfen alttaki Google+ veya Begen butonuna tıklayınız , ya da yazılarımızı Facebookta Paylaş butonu ile paylaşabilirsiniz.
Yazılarımızı okuyan okurlarımızın yorumlarını bizimle paylaşmaları, bizi daha çok yazı yazmaya teşvik edecektir. Lütfen yorumlarınızı, görüşlerinizi, …
Codeigniter, Php »
Bu dersimizde tablomuzda kalan son işlevi yazacağız. Bugün databaseden silme işleminin nasıl gerçekleştiğini anlatacağım. Basit bir kod yardımıyla işlemimizi rahatlıkla halledeceğiz. Yine basit ama yararlı derslerden olacak.
Hemen lafı uzatmadan başlayalım dersimize, bugün iki fonksiyon yazacağız. İlki model dosyamıza, ikincisi controller dosyamıza. Zaten silme linkini yaparken silme url sinin localhost/codeigniter/index.php/del/id şeklinde hazırlamıştık. Şimdi bu url yi kullanacağız.
Model dosyamız olan pizza_model.php dosyamıza aşağıdaki fonksiyonu ekleyelim.
?View Code PHPfunction delete($id){
$this->db->delete(’pizza’, array(’id’ => $id)); //id = "bizim gönderdiğimiz id" olan verileri siliyor.
}
Bu fonksiyon anlaşılacağı üzere direk, ilgili id li veriyi bulup tüm satırı siliyor.
Şimdi url …
Codeigniter, Php »
Bir önceki dersimizde verileri düzenlemek için forma göndermiştik. Ama bir sorunla karşı karşıya kaldık. pizza_order.php (view) dosyamıza yeni değişkenler ekledik ancak bunlara default değerler atamadık. Böyle olunca düzenleme değilde direk sipariş verme sayfasında girdiğimizde hatayla karşılaşıyoruz. Bunun çözümü dediğim gibi çok basit. Bu değişkenlere default değerler vermek. Bunun için pizza_model.php dosyamıza giriyoruz ve genel() fonksiyonumuzun herhangi bir yerine aşağıdaki kodları ekliyoruz. (Ben kodlarımı $data[‘menu’] = $menu->show_menu(); satırından sonra ekliyorum.)
?View Code PHP…
$data[’menu’] = $menu->show_menu();
$data[’temiz_id’][’value’]=0;
$data[’temiz_pizza’][’value’]=0;
$data[’temiz_tip’][’value’]=0;
…
Şimdi istediğimiz gibi formumuzu kullanabiliriz. İster yeni sipariş için isterse sipariş düzenlemek için, ancak bir sorun daha var …
Devamını oku...Codeigniter, Php »
Bu dersimizde düzenlemek istediğimiz siparişin yanındaki düzenle butonuna bastığımızda, sipariş formumuzun ilgili alanlarının, gelen bilgiyle nasıl doldurulacağını anlatacağım. Bunun için model dosyamızda ilgili siparişi çekebilmek için fonksiyon oluşturacağız. Aslında projenin başlarında oluşturduğumuz bir fonksiyonu tekrar düzenleyerek işe yarar hale getireceğiz.
Bunun için pizza_model.php dosyamızda bulunan get_specific_order() fonksiyonunu aşağıdaki şekilde tekrar düzenleyelim. (Bu fonksiyon mevcut değilse sizde ekleyin)
?View Code PHPfunction get_specific_order($id)//fonksiyona gelen id ye göre tablomuzdan ilgili satırı çekiyoruz.
{
$query = $this->db->get_where(’pizza’,array(’id’=>$id));//id = $id olan verileri seçiyoruz sadece.
return $query->row_array(); //ilgili sorgunun tablo alanlarını arraya döküyoruz.
}
Şimdi hazırladığımız model dosyasını controller dosyamızdan çağıralım. Bunun için pizza.php (controller) …
Devamını oku...Codeigniter, Php »
Bu dersimizde hazırlamış olduğumuz sipariş tablosuna düzenle ve sil adında iki işlev ekleyeceğiz. Bu linkleri url helper (url oluşturmada yardımcı) ile yapacağız. Öncelikle tablomuzu eski haline çevireceğiz. Geçen ders tablo kütüphanesi ile otomatik tablo yapmıştık.Şimdi o tabloya müdahale edeceğimiz için tekrar eski haline getireceğiz. Eski derslere geri dönüpte zaman harcamamanız için ben buradan eski hallerini tekrar vereceğim. Zaman kaybetmiş olmazsınız.
Önce view dosyamız olan pizza_view.php dosyamızı eski haline getiriyoruz.
?View Code PHP<html>
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="<?php echo $base.’css/’.$css?>"><!– Css dosyamızı burada include ettik –>
</head>
<body>
<div id="header">
<?php $this->load->view(’pizza_header’); ?><!– header dosyamızı burada include ettik …
Codeigniter, Php »
Bu dersimizde tablo kütüphanesi kullanarak, html tablo kodlarını kullanmadan tablo yaratacağız. Projemizde siparişlerin göründüğü sayfanın tablosunu elle dizayn etmiştik. Şimdi bu işi codeigniterin tablo kütüphanesine bırakacağız.
Hemen model dosyamız olan pizza_model.php dosyamızı düzenleyerek işe koyulalım. Model dosyamızda daha önceden var olan get_all_orders() fonksiyonunu biraz güncelleyelim.
?View Code PHP function get_all_orders()
{
$this->load->library(’table’); //tablo kütüphanemizi yüklüyoruz.
$query = $this->db->get(’pizza’);
$table = $this->table->generate($query); //tablomuz oluşturulup $table değişkenine atılıyor.
return $table;
}
Şimdi controller dosyamız olan pizza.php dosyasındaki index() fonksiyonunu düzenleyeceğiz.
?View Code PHP function index()
{
$this->load->model(’pizza_model’);
$data=$this->pizza_model->genel();
$data[’tablo’] = $this->pizza_model->get_all_orders(); //bütün siparişler tablo halinde hazır geliyor.
$this->load->view(’pizza_view’,$data);
}
Şimid …
Devamını oku...