Eclipse Üzerine Hibernate Kurulumu ve Kullanımı
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda eclipse üzerinde hibernate kullanımı için gerekli ayarları ve kütüphane listelerini sizinle paylaşacağım.
Ben ide olarak eclipse juno kullanacağım. Veri tabanı olarak bu yazımda mysql i kullanacağız.
Öncelikla aşağıdaki linklerden belirttiğim kütüphaneleri indirin.
- Mysql Connector adresinden 5.0.8 sürümünü zip olarak indirin.
- Hibernate adresinden hibernate3->3.6.10Final-> hibernate-distribution-3.6.10.Final-dist dosyasını
- Hibernate adresinden hibernate_annotations->3.4.0GA -> hibernate-annotations-3.4.0.GA.zip dosyasını indirin.
Bu indirdiklerinizin içinden bulmanız gereken jar dosyalarının listesi şu şekilde
Bunları tek tek bulmak zahmetli geliyorsa, buradan (hotfile) hepsini tek zip halinde indirebilirsiniz.
Şimdi gelelim projeyi nasıl oluşturacağımıza, Öncelikle Eclipse açıyoruz. File->New->Java Project proje ismine HibernateKodmerkeziNet yazıyorum. ve finish diyorum.
Window->Preferences bölümünde arama bölümüne “user libraries” yazıyoruz ve gelen sonuçlardan Build path in altında bulunanı seçiyoruz. New diyerek yani bir library yaratıyoruz. İsmine “Hibernate3.0” yazıyorum
Daha sonra eklenen library i seçerek Add External JARs… butonuna basıyorum ve biraz önce listesini verdiğim tüm jar’ları ekliyorum.
Ok diyerek çıkalım.
Şimdi HibernateKodmerkeziNet projesine sağ tıklayarak properties bölümüne girelim. Buradan Java Build Path bölümüne buradan da Libraries sekmesine geçelim. Sağ taraftan Add Library ye tıklayalım ve açılan bölümden User Library seçelim.
Biraz önce oluşturduğumuz Hibernate3.0 kütüphanesini seçelim ve finish diyelim. Kütüphaneler projemize eklendi.
Bizim Hibernate3.0 adında bir user library oluşturmamızdaki amaç, her yeni proje açtığımızda bu library ler ile uğraşmadan direk projemize Hibernate3.0 kütüphanesini ekleyip kurtulmak. Bu işlem bir kere yapılacak ve tüm projelerde rahatlıkla kullanılabilecek.
Şimdi HibernateKodmerkeziNet projemize yine sağ tıklayalım. New->Source Folder seçelim. İsmini resources koyalım. Oluşturduğumuz resources klasörüne sağ tıklayalım ve New->File seçeneği ile log4j.properties adında bir dosya açalım. Dosyamızın içini şu şekilde dolduralım.
log4j.rootCategory = INFO, CONSOLE log4j.appender.CONSOLE=org.apache.log4j.ConsoleAppender log4j.appender.CONSOLE.layout=org.apache.log4j.PatternLayout log4j.appender.CONSOLE.layout.ConversionPattern=%r [%t] %-5p %c - %m%n |
Şimdi src klasörümüze sağ tıklayalım New->Folder seçelim ve ismini “META-INF” koyalım. META-INF klasörüne sağ tıklayıp, New->Other->XML->Xml File seçelim. ismini de “persistence.xml” koyalım. İçerisini şu şekilde dolduralım. Burada bulunan ayarları kendinize göre bir daha gözden geçip güncelleyin.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <persistence xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/persistence" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/persistence http://java.sun.com/xml/ns/persistence/persistence_1_0.xsd" version="1.0"> <persistence-unit name="hibernateKodmerkeziPu" transaction-type="RESOURCE_LOCAL"> <provider>org.hibernate.ejb.HibernatePersistence</provider> <!-- Burada entitylerimizin paket ve class isimlerini yazıyoruz. --> <class>net.kodmerkezi.hibernate.Employee</class> <properties> <!-- create komutu ile programı her çalıştırdığımızda tablolar baştan yaratılacak. Geliştirme aşamasında bu şekilde ayarlanabilir --> <property name="hibernate.hbm2ddl.auto" value="create" /> <!-- Geliştirme aşamasında arkada çalışan sql sorgularını görebilmek için --> <property name="hibernate.show_sql" value="true" /> <!-- Mysql kullandığımız için --> <property name="hibernate.dialect" value="org.hibernate.dialect.MySQL5InnoDBDialect" /> <!-- Database bağlantısını yapacak driver --> <property name="hibernate.connection.driver_class" value="com.mysql.jdbc.Driver" /> <!-- Database kullanıcı adı (Kendinize göre değiştirin) --> <property name="hibernate.connection.username" value="root" /> <!-- Database şifreniz (Kendinize göre değiştirin)--> <property name="hibernate.connection.password" value="" /> <!-- Database de oluşturduğunuz şemanın yolu. (Kendinize göre hibernate KodmerkeziNet ismini değiştirin) --> <property name="hibernate.connection.url" value="jdbc:mysql://localhost:3306/hibernateKodmerkeziNet" /> </properties> </persistence-unit> </persistence> |
Şimdi src altına net.kodmerkezi.hibernate adında bir paket açıyorum. Bu paketin altında Employee ve Test adında iki class oluşturuyorum.
Employee.java classımı şu şekilde dolduruyorum
package net.kodmerkezi.hibernate; import javax.persistence.Entity; import javax.persistence.GeneratedValue; import javax.persistence.Id; /** * * @author Gürcan Kavakçı * */ @Entity public class Employee { private int empId; private String empName; @Id @GeneratedValue public int getEmpId() { return empId; } public void setEmpId(int empId) { this.empId = empId; } public String getEmpName() { return empName; } public void setEmpName(String empName) { this.empName = empName; } } |
Test.java classımı şu şekilde dolduruyorum.
package net.kodmerkezi.hibernate; import javax.persistence.EntityManager; import javax.persistence.EntityManagerFactory; import javax.persistence.Persistence; /** * * @author Gürcan Kavakçı * */ public class Test { /** * @param args */ public static void main(String[] args) { EntityManagerFactory emf = Persistence .createEntityManagerFactory("hibernateKodmerkeziPu"); EntityManager em = emf.createEntityManager(); em.getTransaction().begin(); Employee employee = new Employee(); employee.setEmpName("Gurcan Kavakci"); em.persist(employee); em.getTransaction().commit(); em.close(); emf.close(); } } |
Ardından Test.java dosyamı çalıştırıyorum. Sonuç olarak consol ekranında herşey normal gidecek ve şu şekilde bir çıktı olacak.
Şimdi gidip veritabanına baktığınızda Employee tablosuna bir satır eklenmiş olacak. Bu arada veritabanında şemayı oluşturmayı unutmayın.
Projemizin son dosya yapısı şu şekilde
Kurulum bu kadar.
Eğer @OneToMany annotation kullandığınızda “NoSuchMethodError: javax.persistence.OneToMany.orphanRemoval” şeklinde hata alırsanız, kütüphaneler arasında bulunan ejb3-persistance.jar kütüphanesini silmeyi deneyebilirsiniz.
İyi günler.
Bunlara da Göz Atmak İsteyebilirsiniz.
<<< Önceki: Versiyon Kontrol Sistemi – Online Git Eğitimi
Sonraki: Maven ile Hibernate Kurulumu >>>
[…] arkadaşlar, bir önceki yazımızda eclipse üzerine hibernate kurulumunu anlatmıştım. Bu işlemi yaparken kütüphaneler ile baya […]
mapping sıkıntısı var yazılmamıs
Mesut,
Detaylı açıklar mısın sorunu?
EntityManagerFactory emf = Persistence
.createEntityManagerFactory(“hibernateKodmerkeziPu”);
satırında problem taşıyorum
hibernateKodmerkeziPu bulunamadı şeklinde hata alıyorum….
persistence.xml dosyasında persistence-unit ismine ne yazdı iseniz burada da aynısını kullanmalısınız. Hata bu yüzden meydana gelir.
Yorum Bırakın!
En Son Yazılanlar
Codeigniter Dersleri
Kategoriler
Teknoloji Haberleri
Android Dersleri
Arşiv
İstatistikler
Sitemizin QR Kodu
Yeniliklerden İlk Sizin Haberiniz Olsun
KodMerkezi.Net Facebookta
En Çok Okunanlar
En Son Aranan Kelimeler
En Çok Oy Alanlar
Etiket Bulutu
İlginizi Çekecek Siteler
Arşiv
Yönetim
En Son Yapılan Yorumlar
En Çok Okunanlar