Resimli Android Programlama – 1
Android SDK Kurulumu için Yeni Yazımız Mevcut Lütfen Ona da Göz Atın!
Resimli Android Programlama
Bu makalemde sizlere android ile program yazmak isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyen arkadaşlar için resimli bir rehber hazırlamaya ardından da küçük bir uygulama yapmaya çalışacağım.
Peki android nedir?
Android, Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı bir mobil cihaz (PDA ve cep telefonları) için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.
Öncelikle bize lazım olan bazı uygulamaları vs. listeleyelim.
1)Öncelikle uygulamamızı eclipse ortamında geliştireceğiz.
2)Android SDK
3)Java jdk kurulu bir işletim sistemi (Ben windows işletim sisteminde anlatacağım)
Önce java jdk yı hazırlayalım.Bunu için buradan
Açılan sayfada ise platform u windows seçiyoruz.Lisans sözleşmesini kabul edip continue diyoruz.Açılan sayfadan jdk-6u18-windows u indiriyoruz.İndirdiğimiz dosyayı açıp yüklüyoruz,agree ve next diyoruz, en son finiş diyerek java jdk yı yüklemiş oluyoruz.
2. adım Android Software Development Kit’i indirmek. Normalde buradan adresine gidelim ve yine işletim sistemimize uygun olanı seçip indirelim.
ve bunu C sürücüsü altında android klasörü yaratıp içine atalım.
Ama bazen bu siteye erişimde problemler çıkıyor, bu durumda dosyamızı alternatif linklerden buradan indirebiliriz.İndirdiğimiz dosyayı yine C altında android adlı klasöre atıyoruz.Klasörün içeriği şu şekilde olmalı.
Bu aşamada android’i sistemimizde kullanmak için bi kaç ince ayar yapmamız gerekiyor. Bilgisayarım özelliklerini açıyoruz(properties).Gelen pencerede Gelişmiş Sistem Ayarları(Advanced System Settings) diyoruz. Karşımıza aşağıdaki pencere geliyor.
Burada Ortam Değişkenleri (Environment Variables) butonunu tıklıyoruz. Açılan pencerede aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Kullanıcı Değişkenleri (User Variables) kısmından Path değişkenini düzenlemek için çift tıklıyoruz veya düzenle(edit) butonuna basıyoruz. Ve oraya C:Program FilesJavajre6bin yazıyoruz ve ok diyoruz.
Sonra aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Sistem Değişkenleri (System Variables) kısmından Path değişkenini buluyoruz ve düzenlemek için çift tıklıyoruz veya düzenle(edit) butonuna basıyoruz.
Açılan pencerede Değişken Değeri(Variable Value) kısmındaki değerin sonuna aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ;c:androidtools ifadesini ekliyoruz. Ve tamam(ok) butonuna basıyoruz. Diğer pencereleri de tamama basarak kapatıyoruz.
Şimdi Eclipse kurulumuna geçelim. Önce http://www.eclipse.org/downloads/ adresine gidelim. Orada aşağıdaki resimde görünen kısımdan Windows’u tıklıyalım. Açılan sayfada [Turkey] Tubitak-Ulakbim (http) olarak gözüken linke tıklayıp gerekli dosyayı bilgisayarımıza indirelim.
Sonra C’de eclipse isimli bir klasör oluşturalım. “C:eclipse” . Sonra indirdiğimiz zip dosyasının içeriğini oluşturduğumuz eclipse klasörüne çıkaralım. Bunu yapınca görünüm aşağıdaki gibi olacaktır.
Şimdi eclipse uygulama dosyasını çift tıklayarak programı çalıştırıyoruz. İlk açılışta size çalışmalarınızı kaydedeceğiniz klasörü soracaktır. İstediğiniz klasörü seçebilir veya default olarak bırakabilirsiniz. Bu aşamayı geçtikten sonra karşınıza program gelecektir.
Eclipse yeniden başladıktan sonra ADT Plugin’i hazır bir şekilde gelecektir.
Bakınız :
En soldaki Anrdoid buttona tıkladığınızda ; Android SDK ‘sının halen tanıtılmamış olduğunu ve bunu yapmak için Preferences menusunu kullanmanızı söyleyen bir mesaj ile karşılaşacaksınız.
Öyle olsun.. Dediği gibi window->preferences menusunden Android SDK ‘yı set edelim…
Browse deyip indirdiğimiz SDK’yı buradan gösterin.
Artık Android Buttona (AVD Manager) tıkladığımızda sesini çıkarmayacak ve AVD Manager ekranını açacaktır.
Buradan son update’leri kontrol etmek için : Available Packages sekmesinden update’i denemenizi öneririm.Sdklar için mutlaka update yapın
Kurulumda karşılaştığınız hataları bana yazın,yardımcı olmaya çalışayım.
Örnek uygulamayı bir sonraki yazımda yapacağım.
Bunlara da Göz Atmak İsteyebilirsiniz.
<<< Önceki: WordPress de Spam Yorumları Engelleme
Sonraki: Logitech Mouse Tuş Atama >>>
Yorum Bırakın!