Git Nedir? Git Kullanımı – Git Komutları – 6
Arkadaşlar geçen dersimizde projelerimizi yükleyebileceğim bir siteden bahsetmiştik, bugün ise ona alternatif ve ücretsiz paketi bulunan dropbox tan bahsedeceğim.
Dropbox aslında size online alan sağlayan bir servistir. Ücretsiz üyeliklerde 2 gb gibi bir alan verir. Eğer referansınız ile arkadaşlarınızın üye olmasını sağlarsanız bu alan kademe kademe artar. Bu servise üye olduktan sonra isterseniz bilgisayarınıza dropbox yazılımını kurarak, online dosyalarınıza bilgisayar üzerindeki bir klasörden direk erişebilirsiniz.
Biz git ile dropboxu birlikte kullanacağımız için yazılımı kurmamız gerekiyor. Dropbox.com dan yazılımı indirebilirsiniz. Programı kurduktan sonra eğer yolu değiştirmediyseniz ,kullanıcılar altında dropbox klasörünü bulabilirsiniz.
Şimdi git için uzak repo oluşturalım. Öncelikle dropbox klasörü altında yeni bir klasör oluşturalım ve ismine kodmerkezi_net.git diyelim.
Şimdi git bash konsolunda, dropbox klasörüne ve oradan da kodmerkezi_net.git klasörüne girerek şu komutları çalıştıralım
Böylece dropbox altında oluşturduğumuz kodmerkezi_net.git isimli klasörümüz bizim uzak depomuz oldu. Şimdi dropbox klasörünün olduğu dizine bu projeyi clone layalım. Bunun için tekrar ana dizine dönerek,
Bu kod dropbox altında bulunan kodmerkezi_net.git isimli klasörden projeyi kodmerkezi_net isimli klasöre kopyaladı. (Yeni bir ortamda yada bilgisayarda projenize erişmek isterseniz, onu clone lamanız yeterlidir.)
Eğer başka biri proje geliştirmeye katılacaksa, dropbox.com adresinden ilgili klasörü o kişiye paylaşıma açmak yeterlidir. O da aynı adımlar ile projeye erişebilir, değiştirebilir ve değişiklikleri geri yollayabilir.
Diyelimki projenizi biraz hazırladınız göndermek istiyorsunuz. Böylece diğer geliştirenler haberdar olacak. Add ve commit komutundan sonra şu komutları kullanıyoruz.
burada origin uzak serveri yani dropboxu ifade ediyor. Eğer originde problem çıkarsa yeniden remote adres tanımlayabiliriz. Bunun için
Eğer yapılan değişiklikleri çekmek istiyorsanız.
Genel hatlarıyla kullanımı bu şekilde olmaktadır. Eğer pull veya push yaparken çakışma meydana geldi diye uyarı verirse, gösteridiği dosyaları açarak çakışmaları gidermek gerekir. Zaten çakışma olan dosyayı açtığınızda size nerede çakışma olduğunu gösterecektir. Çakışmaları giderdikten sonra add ve commit ederek, tekrar ne yapmak istiyorsak yapabiliriz. Ayrıntılar için bana soru sorabilirsiniz. İyi günler
Bunlara da Göz Atmak İsteyebilirsiniz.
<<< Önceki: Git Nedir? Git Kullanımı – Git Komutları – 5
Sonraki: En Temel Git Komutları Ve Kısa Açıklamaları >>>
Yorum Bırakın!