Git Nedir? Git Kullanımı – Git Komutları – 4
Bir önceki dersimizde dalları(branch) birleştirmeyi yapmıştık. Bu dersimizde tekrar birleştirme (merge) işlemi yapacağız ve çakışmalar meydana geldiğinde çözeceğiş. Ardından hep local olarak kullandığımız git’i github ve dropbox ile başka geliştiriciler ile paylaşacağız. Böylece projemize uzaktan başka arkadaşlarımız dahil olacak ve geliştirme sürecinde bize katılacaklar.
İlk olarak yeni bir proje ile merge işlemini ve çakışmaları ele alalım. Bunun için git bash’ i başlattıktan sonra, aşağıdaki komut ile ilgili klasörü tekrar repo(git deposu) haline getiriyorum.
şimdi kodmerkezi klasörümün içine bir adet text.txt açıyorum ve içine
“başlangıç satırı”
yazıyorum. Daha sonra bunu
ile kaydediyorum. Şimdi “masteriki” adında ikinci bir branch(dal) oluşturup ona geçeceğim.
Şimdi text dosyamızda değişiklik yapalım. Bunun için dosyamıza
“master ikinin satırı”
yazalım.Tekrar git add . ve git commit ile kaydedip master branchımıza geri dönelim.
Şimdi text dosyanızı açıp bakarsanız ikinci branch da iken yaptığımız değişikliği göremezsiniz. Çünkü onu masteriki branchında yaptık ve orada kaldı. Şimdi master branchımızdaki yazıyı da değiştirelim. Bu sefer yazıyı
“asıl masterın satırı”
yapalım. Ve komutlarımızı çalıştıralım
Şimdi şöyle düşünebiliriz. Kod geliştiricilerden bir aynı satıra “master ikinin satırı” yazdı diğeri ise “asıl masterın satırı”. Eğer bu iki geliştirici bir araya gelip kodları birleştirmek isterse bir çakışma meydana gelecek. Çünkü aynı satırda iki farklı kod veya yazı var. Şimdi birleştirme işlemini yapalım.
Bu komut ile içinde bulunduğumuz master dalını masteriki ile birleştirmek istediğimizi söylüyoruz. Ancak ekranda şöyle bir hatanın uyarısını alıyoruz.
Bu uyarı demek oluyor ki, text.txt dosyanızda bir çakışma var, Öncelikle bu çakışmayı elle düzeltin daha sonra birleştirme işlemine devam edin.
Şimdi text.txt dosyamızı açıyoruz, git bize nerede çakışma olduğunu şu şekilde söylüyor.
Bu iki satırdan birini seçmemizi söylüyor, Mesela ben örnek olarak “master ikinin satırı” seçeceğim ve diğer herşeyi sileceğim
Bunlar silinecek ->
“<<<<<<< HEAD
asıl masterın satırı
=======
>>>>>>> masteriki"
Yani kalmasını istediğimiz satır harici herşeyi siliyoruz. Dosyamızı kaydedip tekrar git add . ve git commit satırlarını çağırıyoruz ardından tekrar merge ediyoruz.
Son satır olan merge işlemini yapmadan da işlem tamamlanmış olabilir.
Merge işlemini de tamamladıktan sonra size bir sonraki dersimde github.com ve dropbox.com u anlatacağım. İyi günler
Bunlara da Göz Atmak İsteyebilirsiniz.
<<< Önceki: Git Nedir? Git Kullanımı – Git Komutları – 3
Sonraki: Git Nedir? Git Kullanımı – Git Komutları – 5 >>>
Yorum Bırakın!